Dit mailtje leverde me een gesponsord bed op

Verander het woord bed in tafel, stoel, televisie, laptop of auto en wie weet werkt het ook :).

Dit mailtje leverde mij tijdens mijn actieve topsport carrière een gratis bed ter waarde van bijna € 3000 op. Het lijkt echter een simpel mailtje, maar over elk aspect heb ik goed nagedacht.

(mail staat onderaan. Na de uitleg hoe ik tot deze sponsoring gekomen ben)

Wat dacht ik voor ik begon met schrijven?

Mijn droom was de Olympische Spelen in London springen en het was mijn uitdaging om Royal Healhfoam mee te krijgen in dat avontuur. Een relatief kleine beddenfabrikant in Den Haag.

Waarom een kleine beddenfabrikant in Den Haag?

Dit had een aantal redenen:

  • Ze maken super bedden.
  • Het bedrijf lag toentertijd voor mij strategisch op een interessante plaats. Ik ging het jaar 2010 in Den Haag wonen om met ex-topspringer Christian Tamminga samen te werken. Voor een sponsorbedrijf moet er een soort van verbinding zijn met de partij die ze sponsoren. Een Limburgse bakker heeft er bijvoorbeeld weinig aan om een lokale sporter uit Friesland te ondersteunen. Of hij moet wel heel creatief zijn als je de sponsoring op een interessante manier wilt activeren. (dit wil zeggen een situatie creëren waar beide partijen iets aan hebben)
  • Bij een kleiner bedrijf zijn de medewerkers vaak veel persoonlijker en wordt er de tijd genomen om een mail zoals die van mij te lezen en te beantwoorden.

Waarom zou Royal Health Foam mij sponsoren?

De volgende vraag die ik mijzelf stelde was: ‘Waarom zou Royal Health Foam mij überhaupt willen sponsoren?’. Iedereen wil wel een gesponsord bed hebben. Het punt was, ik had een serieuze droom. De Olympische Spelen van 2012. Ik wilde dat Royal Health Foam geïnspireerd zou raken door mijn mail en mijn droom zou begrijpen en de noodzaak van een goed bed voor mij zou inzien. En iets waar ik veel aandacht aan heb besteed is laten zien dat ik niet alleen aan mijn eigen gewin dacht, maar dat ik donders goed begreep dat het voor beide interessant moet zijn. Dit stuk is essentieel.

Sponsoring is een methode, maar geen spel

Het organiseren van zo een sponsoring is een methode, maar geen spel. Alles wat ik schrijf in die mail is gemeend en oprecht. Sponsoring werkt net als een liefdesrelatie, een seksrelatie of een relatie tussen verkoper en consument. Door  jezelf eerlijk, oprecht en kwetsbaar op te stellen ontstaat er respect en vertrouwen. Als er vertrouwen is, kom je dichter tot elkaar en ontstaat er loyaliteit. Men is dan veel sneller geneigd om de sponsoring te overwegen. Ook speelt originaliteit een grote rol. Ben je vernieuwend? Klopt het verhaal dat je brengt? Past het bij het bedrijf dat je aanschrijft? Is het anders dan alle andere brieven die ze ontvangen? Een grote kracht van mijn brief was het feit dat hij ook daadwerkelijk midden in de nacht op de post is gegaan. En bedsponsoring was ook niet iets dat veel voorkomt over het algemeen en het was ook voor Royal Health Foam een leuk compliment dat ik graag in hun bed wilde slapen in aanloop naar London.

Ik ben er heilig van overtuigd dat je bijna alles gesponsord kunt krijgen, mits je de juiste methode gebruikt, je eerlijk bent over je intenties en meedenkt in het bedrijf door wie je ondersteunt wilt worden. Mijn grootste les die ik geleerd heb is, is jezelf zijn en meer bieden dan je vraagt. Of het nou in klanten werven voor de sponsor is, interessante netwerken aanleveren of in een onderbroek op de foto gaan staan voor het bedrijf.

Good luck!

Hier de mail:

Beste directie van Royal Health Foam,
Het is nu de 0.06uur als ik op de klok van mijn mobiele telefoon kijk. De zoveelste nacht dat ik niet kan slapen en lig te draaien in mijn keiharde ikeabed. Ik heb deze week de sleutels gekregen van mijn nieuwe appartement in Den Haag, waar ik mij de komende anderhalf jaar zo optimaal mogelijk ga voorbereiden op de Olympische Spelen in Londen van 2012. 

Mijn naam is Wout van Wengerden, 23 jaar en Nederlands kampioen polsstokhoogspringen(atletiek). Ik realiseer mij meer en meer dat een goede nachtrust en slaap tussen de middag de belangrijkste training is van het leveren van een topprestatie. Het moment waar je fysiek herstelt en je jezelf mentaal oplaad voor een nieuw trainingsmoment. Ik vul mijn hele leven geheel in teken van mijn topsport in. Ik studeer aan de Johan Cruyff university in Amsterdam, train tien keer per week(25 uur), twee keer in de week fysiotherapy en massage en na bijna elke training herstelbaden. Om het af te maken zorg ik voor de juiste sport- en voedingsproducten om gezond en fit te blijven. 12 uur van een dag kan ik nagenoeg controleren en doe ik alles wat binnen mijn mogelijkheden ligt om het beste uit mijzelf te halen. Dit moet en wil ik de andere 12 uur van de dag ook! Ik moet beter gaan slapen. Ik heb laatst in een Healthfoam bed gelegen om is te proberen. Onwaarschijnlijk lekker en een onbekende wereld voor mij. Ik dacht: 'Dit is het! Dit moet ik hebben'! Dit is top. Helaas werd ik uitgelachen toen ik mijn ambitie om in Healthfoam bed te gaan slapen vertelde. "Dat is boven jou budget Wout!" Ik kan het me inderdaad niet permitteren. Als topsporter wil ik eigenlijk niet voor minder als het beste gaan. Ik vertik het om weer richting Ikea te gaan om weer een bed aan te schaffen dat het net niet is. Beste Healthfoam, willen jullie mij helpen? Hebben jullie nog een bed in de hoek staan? Ik heb jullie nodig om in Londen te schitteren! 
In mijn slapeloosheid wil ik uiteraard ook even naar de andere kant van het verhaal kijken. Want zomaar een kwalititatief bed weggeven aan een sporter uit liefdadigheid is niet leuk(genoeg)! Het zou voor ons beide iets moeten opleveren. Dat maakt het interessant en voor ons beide verkoopbaar aan de buitenwereld en intern. Ik zie mijzelf al liggen in mijn appartement in bed met de camera van www.losseveter.nl (12000 unieke sportende bezoekers per dag) of andere media op mij gericht met de vraag hoe ik aan zo een fantastisch bed ben gekomen. Ik sta graag vooraan bij evenementen en heb geen moeite om een microfoon in de hand te nemen en over mijn sport en partners te vertellen. Een bed ter ondersteuning aan een topsporter. Ik heb het nog nooit eerder gehoord. In de sportwereld wordt altijd geroepen hoe belangrijk de nachtrust is en hoeveel winst iemand daarmee sportief kan boeken. Iedereen praat over heel veel verschillende sportproducten, maar ik heb ze nog nooit over een bed gehoord. Hoe langer ik erover na denk, hoe vreemder ik het ga vinden. Daar kunnen we iets mee! Een keer een goede presentatie voor klanten of partners van Royal Health Foam of het eigen personeel over doorzetten en hoe de weg naar de top eruit ziet. Misschien een mooie reclamefoto of campagne, waarbij ik na mijn sprong op een Royal Health Foam bed land. Naast het product intern of extern uitdragen, ben ik als topsporter zeer kritisch en zou ik mee kunnen denken in de verbetering van het product, daar waar dit nog mogelijk is.

Ik ben enthousiast, extrovert, open en ik ben zeker een van de meest gedreven sporters in Nederland. Graag zou ik samen met jullie na denken over hoe ik ook voor jullie van meerwaarde kan zijn en hoe we elkaar zouden kunnen versterken.

 
Beste mensen van Royal Health Foam, ik moet verder proberen te slapen. Een topper met wallen onder de ogen kan niet! Voor ik ga slapen, kijk even naar dit filmpje, dan hebben jullie een idee wie ik ben: http://www.youtube.com/watch?v=yZ2rs-dYhmI
Mijn emailadres is:woutvanwengerden@hotmail.com
Ik ben een man van kansen en wil deze met jullie aangrijpen. Zouden jullie erover na willen denken?Vriendelijke groeten en hopelijk tot snel!
Wout van Wengerden