Een sponsor krijg je niet cadeau. Vervolg DAAGje uit Eva Bastmeijer.

Een maand geleden zijn atlete Eva Bastmeijer en ik aan een sponsoravontuur begonnen. Ze vroeg me om hulp. Ik begrijp haar Olympische droom maar al te goed.

Met alleen een gesprek hielp ik haar niet echt verder. Er was actie nodig.

Een maand geleden zijn we met lef op een zootje ondernemers afgestapt tijdens een bedrijfsborrel. Onze vraag was of ze met ons in gesprek wilde gaan over dromen en sponsoring. Een succesvolle actie die avond. Velen reageerden positief. https://m.youtube.com/watch?v=WPbJv-VeBtA

Maar wat blijkt, een ‘ja’ tijdens een borrel moet je altijd met een korrel zout nemen. Best veel mensen hebben niet het lef om nee te zeggen als je voor ze staat, maar als je weg bent en opnieuw belt geven ze niet thuis. Ik snap hoe dat werkt, maar het blijft een tegenvaller.

Heel blij waren we natuurlijk met de ondernemers die er wel waren (zie foto). Het ging vandaag van praten over dromen, naar een flinke zoektocht over de aanpak van het vermarkten van Eva als ‘droomproduct’. Best raar om er zo over te praten, maar daar komt het wel op neer.

Wat mij steeds duidelijker wordt, is dat sponsoring vinden, keihard werken is. Zeker als je nog geen Dafne Schippers heet. Je moet het leuk vinden om jezelf te ontdekken en te leren begrijpen hoe wederzijds belang werkt. Het is aanvoelen en inspelen op de behoefte die er bij een ander leeft. Daar moet een match zijn, die er vaker niet is dan wel. En dan moet je doorzoeken.

Bedrijven zijn niet vanzelfsprekend happig. Bang dat het geld kost of kunnen zich de meerwaarde of het avontuur van sponsoring niet voorstellen. De grotere bedrijven zitten vast aan allemaal regels, afspraken en hebben vaak een sponsorbeleid, waar je helaas niet binnen past.

Volkomen terecht, zoeken ze naar de echte toegevoegde waarde en als je nog niet een groot sporter, muzikant of kunstenaar bent is die vaak niet zo zichtbaar.

Het komt dan neer op creativiteit en doorzettingsvermogen.

We hebben er na vandaag een paar ambassadeurs bij, die allemaal iets willen doen. Dat is fijn.
Waar het nu op neer komt, is dat Eva en ik terug moeten naar de tekentafel. De gunfactor hebben we, maar het verhaal moet nog sterker.

We zijn nog niet klaar.