Mee als wilde gans met Leo Bormans

Een paar weken geleden volgde ik geluksonderzoeker Leo Bormans een dag lang met mijn camera. Leo is o.a. schrijver van internationale bestseller ‘The World Book of Happiness’.
De belangrijkste les die ik van hem leerde, is dat je je geluk voor een groot deel bepaalt door de manier hoe je ergens naar kijkt. Kijk je naar wat je hebt en nog kunt bereiken, of naar wat je niet hebt.

We besloten om elkaar opnieuw op te zoeken deze week. Er was een klik. Meester en leerling. Jonge hond en oude rot. Leo nam mij mee naar Abdij van Herkenrode.
Een voormalig klooster met groot landgoed, waar zich één van de 25 aangewezen geluksplekken rondom Hasselt zich bevindt. Ook één van de persoonlijke geluksplekken van Leo.
‘En vanaf nu je klep houden…’

We lopen een lange smalle schuine gang omhoog, met een wit licht aan het einde. Er staat een lange bank voor een raam, met daarachter een gigantisch minituur landschap (zo een 15 meter lang) met rotspartijen, kale bomen erop en omgeven door water. Om een gevoel van de grootsheid ervan te duiden, liggen er bootjes aan steigers en staan er trappen tegen de rotsen aan.

Er zijn spiegels aan de zijkanten en aan het einde, waardoor het een oneindig landschap lijkt. Het is muisstil in de ruimte en behoorlijk grauw.
Het is een kunstinstallatie van Hans Op de Beeck, genaamd ‘Het Stille Uitzicht’. De opdracht voor de kunstenaar was een plek creëren die eenzelfde soort gevoel oproept, als wanneer je een kathedraal binnengaat.

Na 15 minuten in stilte turen vraagt Leo wat het met me doet.
Ik voel me er eenzaam, nietig en tegelijkertijd ervaar ik een prettig gevoel van onderdeel uitmaken van iets dat veel groter is dan ikzelf. Van iets dat er ook nog is, als ik er zelf niet meer ben.
We delen vervolgens allemaal persoonlijke verhalen. Leo vertelt dat hij het spannend vindt om mij hier mee naar toe te nemen. Met name omdat hij niet zeker weet of ik het wel zou kunnen waarderen.
De omgeving, de bijzondere plek en het gezelschap raken mij.

‘Door wat wij nu doen, geven wij betekenis aan deze plek, Wout’.
En zo is het volgens mij met alles. Het gaat er niet om welke betekenis een plek jou geeft, maar om welke betekenis je er zelf aan geeft.

Bedankt Leo. Mij heb je.